top of page

FAKTA OG FORSKNING

SISTE NYTT FRA VIKINGTIDA

VIKINGKVINNENE

hadde en sterk posisjon i det norrøne samfunnet

De kunne eie både gård og gods, hadde arverett, og barna arvet morens navn. Rike handelskvinner og mektige spåkvinner nøt stor respekt.

Skjoldmøyer (norrønt skjaldmær) var kvinner som slåss som krigere i vikingtiden. En av dem var Hervor i Hervors saga.

Kanskje man til og med var redde for de aller mektigste av spåkvinnene og skjoldmøyene?

Kvinnene i det norrøne samfunnet kunne også fortellerkunsten. De var datidens kulturbærere som førte slektens historie videre. De skaldet dikt og magiske åndebesvergelser. Ikke rart de da ofte ble brukt som kloke rådgivere og kultledere innen makteliten. Det var først når kristendommen kom til landet at kvinnene gradvis mistet mange av sine rettigheter i samfunnet.

Design uten navn.jpg
img_20220916_140313.jpg

KAUPANG I SKIRINGSSAL

NORGES FØRSTE BY

Glassperler som glitrer i jordskorpa... Og under åkeren på Kaupang gård fant arkeologene restene av en viking-by - Norges ALLER første by! Den lå vakkert til i Viksfjord, like nord for Larvik.

Vikingene var sin tids internasjonale handelsmenn, og til havnebyen Kaupang kom handelsreisende fra alle himmelretninger.  

Små hus og boder lå tett i tett på lange rekker. Her har det bodd 400-600 mennesker.

En stor festsal lå på høyden ovenfor byen. Her fant arkeologene gull, sølv og andre fine ting etter rike folk. Huset ble kalt for SKIRINGSSAL. Det kan bety ‘den strålende salen’. Arkeologene tror at de som eide salen må ha vært småkonger -og dronninger. De har sannsynligvis styrt over et rike som dekker hele søndre Vestfold. 

Ordet ‘kaupang’ røper at det var en handelsplass. ‘Kaupa’ betyr nemlig ‘å kjøpe’. Brisk og eik fanger sjøbrisen og smyger seg inntil svabergene i havnebyen, i dette vakre landeskapet som vender seg mot havet, handel og fremmede land. 

Vikingene solgte dyrepels, gevir og arktisk elfenbein (hvalross-tenner).

Fra Frankerriket handlet de til seg glass, vakre smykker, krydder og vin , varer som ble solgt på Kaupang. Fra Kalifatet kom silke og sølv, og fra Baltikum rav. 

Jeg fant, jeg fant!
Et smykke funnet
på Kaupang, sannsynligvis av utenlandsk opprinnelse

VOLVEN

Vikingenes mektige medium - Volven

I grenselandet mellom religion og magi.

Kvinner som ble kalt volver var de fremste religionsfortolkerne, og de drev med spådom og seid (en samlebetegnelse på kunnskaper og teknikker som ligger i grenselandet mellom religion og magi). Ordet «seid» betyr egentlig trolldom og å sette seg i transe, og ifølge den islandske litteraturen var det dette volvene i hovedsak hadde som oppgave å gjøre. Det mest kjente eksempelet på en volves spådom er Eddadiktet «Voluspå» (Volvens spådom).

volve blå kappe_edited.jpg
img_20220916_125516_edited.jpg

DET MAGISKE TALLET 9

Odin henger 9 døgn i verdenstreet YGGDRASIL for å lære seg runenes hemmeligheter. Mens han henger i treet tar han til seg 9 tryllesanger (GALDR). Fra Odins gullring DRAUPNE drypper åtte nye ringer hvert 9. døgn.   

Det finnes 9 verdener:

-en ildverden (Muspelheim)

-en lysalf-verden (Alfheim)

-en gudeverden for vanene (Vaneheim)

-en gudeverden for æsene (Gudeheim)

-en menneskeverden (Manneheim)

-en trollverden (Jotunheim)

-en svartalf-verden (Svartalfheim

-en dødsverden (Helheim)

-en kulde og skyggeverden (Nivlheim)       

Når guden Hermod vil løse sin far Balder fra dødsriket varer hans reise til Helheim i 9 døgn.

Guden Heimdall kontrollerer brua Bivrost som går over til Åsgård hvor æsene bor. Han har 9 mødre som også er søstre: Jotunkvinnene Gjalp, Greip, Eistla, Øyrgjava, Ulrun, Angøya, Imid, Atla, og Jarnsaksa.

9 treller mistet livet når de slåss om brynjesteinen som Odin lurte dem til til å kjempe om under letingen etter skaldekunst-mjøden.

(bilde: gullring fra vikingfunnet på Hoen)

KJÆRLIGHET

Kjærlighet spilte liten rolle når det skulle inngås ekteskapsavtaler. Likevel fant folk kjærligheten – både i og utenfor ekteskapet. Både sagaer, kvad og myter er fulle av lidenskapelige kjærlighetshistorier. Dette gjenspeiles også i den norrøne religionen

images_edited.jpg

I myter og gamle kvad finnes det indikasjoner på at de som hadde elsket høyt, kunne gjenfødes.

Også gudene kunne bli forelsket: Fruktbarhetsguden Frøy sitter en dag og ser utover hele verden. Da ser han nordover den vakreste kvinne han noensinne har sett. Det er Gerd, datter til jotnen Gyme. Når Gerd løfter sine hvite armer, glitrer nordlyset over himmelen. En frille var en elskerinne som en gift mann hadde et langvarig forhold til. Noen ganger var frillene også ressursrike kvinner som kom fra det samme sosiale laget som mannen hun var sammen med. Barna som en frille fikk, hadde samme arverett som de barna han fikk med sin kone. Gifte kvinner hadde trolig også elskere. Forskjellen var at en kvinnes ektemann ble ansett som far til alle barna hun fødte.

UGIFTE KVINNER som fikk barn utenfor ekteskapet, ble ikke forstøtt av familien. Det ser heller ikke ut til at dette reduserte hennes sjanser på ekteskapsmarkedet. Hvis kvinnen ikke ville si hvem som var far til hennes barn, antok man at faren var en slave. Barnet fikk da samme status som moren, og ble akseptert som et likeverdig medlem i hennes familie.

K Y S    M I K 

'kyss meg'

Heart     _edited.png
Heart     _edited.png

DEN MYSTISKE BÅTGRAVEN

En av de mest velutstyrte gravene på gravplassen i Bikkjehølet (Bikjholberget) på Kaupang var en stor båtgrav med 4 mennesker i.

3 lå foran i båten (forstevnen) med kostbare smykker, mens kvinnen bakerst i båten (bakstevnen ble funnet SITTENDE. Hun hadde en forseggjort jernstav. En hund var lagt ved hennes side, og hodet var avhogd og lagt i fanget hennes. Noen tror at kvinnen sitter og styrer båten over til dødsriket med troll-staven sin, og at hun er volve.

Arkeologen Neil Price hevder at dette forseggjorte spiddet skal forstås som en rituell stav som forbindes med seid (trolldom og magi).

vikingkvinne _verbenalafleur.jpg
bilde lånt av @verbenalafleur
bottom of page